Методът е разработен от британския учен Робърт Едуардс, като първото бебе, заченато ин витро, Луиз Браун се ражда на 25 юли 1978г. За великото си постижение, дало шанс на милиони бездетни двойки по света да имат собствени деца, Робърт Едуардс получава Нобелова награда по медицина за 2010г.

Оплождане „ин витро“ от латински in vitro – “ в стъкло“, често наричано „в епруветка“, е вид асистирарана репродуктивна технология. Това е процес, при който се извършва  оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, като след това получените ембриони се връщат в матката. Ин витро оплождонето е основен метод за лечение на безплодие (стерилитет), когато останалите асистирани репродуктивни техники (например вътрематочна инсеминация) не дават резултат.

Процесът включва хормонално контролиране на овулацията, получаване на яйцеклетки  и сперматозоиди и поставянето им заедно в течна среда с цел сперматозоидите да оплодят яйцеклетките. След това оплодените яйцеклетки (зиготи) се връщат в матката на пациентката с намерение да се постигне успешна бременност.

В България методът е въведен през 1987 г.

С решение на Министерски съвет през 2009 г. е създаден Фонд за асистирана репродукция, който подпомага финансово лечението на бездетните двойки в България.